Sıkça Sorulan Sorular
Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşını doldurduktan sonra emekli olma hakkı kazanırsınız. Dilerseniz emekliliğinizi ileri bir tarihte kullanabilir, tasarruf etmeye devam edebilirsiniz.
Dilediğiniz zaman katkı payı ödemeye ara verebilir ve sonrasında yeniden başlayabilirsiniz.
Aynı Bireysel Emeklilik şirketinde ya da farklı bir şirkette birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesine sahip olabilirsiniz.
Eşiniz, çocuğunuz ya da dilediğiniz herhangi biri adına katkı payı yatırabilirsiniz ancak kendi adınıza olan sözleşmeyi başkasına devredemezsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Ancak bu durumda emeklilik hakkının getirdiği avantajlardan yararlanamayacaksınız. Devlet katkısı hak ediş oranları şu şekildedir;
Emeklilik birikiminiz; sisteme giriş yaşınıza, ödediğiniz katkı payı tutarına, fonlarınızın getirilerine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Sistemden yaşam kaybı, sakatlık, tasfiye gibi zorunlu hallerden dolayı ayrılmanız durumunda, birikiminizin sistemde elde edilen yatırım getirisine isabet eden kısmı üzerinden gelir vergisi kesintisi ödeyerek birikimlerinizi alabilirsiniz. Emeklilik sözleşmesi devam ederken yaşam kaybı durumunda ödeme, Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, tayin ettiğiniz ve sözleşmede belirttiğiniz lehtar veya lehtarlara yapılır. İstediğiniz kişi(leri) lehtar olarak tayin edebilir ve sözleşme süreniz boyunca dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Lehtar tayin etmemişseniz yaşam kaybınız halinde hak sahibi, kanuni varislerinizdir.
Bireysel emekliliğin teşvik edilmesi amacıyla devletin bireysel emeklilik katılımcılarına yaptığı destek ödemesidir. Ferdi ya da gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine katkı payı ödeyen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve mavi kart sahibi tüm katılımcılar devlet katkısından faydalanabilirler.