Stresle nasıl başa çıkılır?
kategori: Sağlık
Tarih:
Blue eye icon 0

Stres, bir sorunla karşı karşıya kalındığında hissedilen ruhsal gerginlik olarak tanımlanır. Bireylerin uyum sağlaması veya tepki vermesi gerektiren herhangi bir anda, vücudun verdiği doğal bir yanıttır ve fiziksel, duygusal, zihinsel sonuçlar doğurur.

Hayatın doğal bir parçası olan ve bireyleri fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak etkileyen bir durum olmasının yanında, bazen olumlu bir motivasyon kaynağı olurken, bazen de sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. 

Nedenleri kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, stresin altında yatan sebepler genellikle aynıdır. Hayatın olağan akışında gerçekleşen her türlü değişim (iş, ev, aile, okul, ilişki vb.) strese yol açabilir. Değişimler yeni koşullara uyum sağlamayı gerektirir ki bu durum stresin en önemli nedenleri arasındadır.

Geleceğe dair endişeler, planların aksaması, kontrol edilemeyen olaylar stresin kaynağı olabilir. Özellikle belirsizlik, kaygıya neden olur ve güvensiz hissettirir. Bireylerin kendilerinden veya başkalarından yüksek beklentiler içinde olması stresi artırır, beklentiler gerçekleşmediğinde yaşanan hayal kırıklığı ve başarısızlık duygusu stresi tetikler. 

Üstlenilen sorumluluklar da stresin nedenleri arasında yer alır. İş ortamındaki stres, iş verimini ve kalitesini düşürür, bireyleri baskı altına alır, zaman yönetimini bozar.

Aile içinde yaşanan problemler, çatışmalar, ayrılıklar, kayıplar, hastalıklar aile ortamında stres yaratır, aile bağlarını zedeler.

Okulda karşılaşılan akademik zorluklar, başarı baskısı, arkadaşlık ilişkileri, okul ortamında stres yaratabilir, öğrenme ve gelişimi engelleyebilir.

Stres, kısa süreli ve uygun dozda olduğunda olumlu bir etkiye sahip olabilir. Öte yandan, uzun süreli ve aşırı olduğunda sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Baş ağrısı, uyku bozukluğu, kalp hastalıkları, diyabet, obezite, ülser gibi kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. 

Stres yarattığı fiziksel etkilerin yanı sıra, duyguları da etkiler. Kaygı, korku, endişe, sinirlilik, öfke, üzüntü, depresyon gibi duygusal belirtilere neden olabilir; mutluluk, zevk alma, umut gibi olumlu duyguları azaltabilir.

Stresten tamamen kurtulmak mümkün olmayabilir fakat stresi azaltmak ve yönetmek imkansız değil. Stresle başa çıkmanın en önemli adımı stresin kaynağını ve belirtilerini fark etmektir.

Stresli durumlarda olumsuz düşünceler, stresi daha da artırabilir. Olumlu düşünmek, stresle başa çıkmak için önemli bir beceridir.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre spor veya egzersiz yapmak stresi azaltmaya yardımcı olur; fiziksel aktivite vücudun endorfin salgılamasını sağlar ve bu da rahatlama ve mutluluk hissi verir. Nefes egzersizleri, meditasyon ve yoga stresi azaltmaya yardımcı olur. Hobilerle ilgilenmek veya eğlenceli aktiviteler yapmak da stresle başa çıkmada etkili uğraşılardır.

Hayatın sizin için nasıl bir sürpriz hazırladığını bilemediğiniz zamanlarda, Katılım Emeklilik Gülümseten Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile beklenmedik sağlık sorunlarını ve hastalıkları dert etmeden, stresten uzak bir yaşamın tadını çıkarabilirsiniz.