Nasıl ehliyet alınır? Ehliyet alma şartları nelerdir?
kategori: Hayat
Tarih:
Blue eye icon 0

Araç kullanabilmek için mutlaka sahip olmanız gereken belgelerin başında şüphesiz ki sürücü belgesi yer alır. Başlangıçta kafa karıştırıcı gibi görünen bu süreç, aslında ehliyet başvuru şartları yerine getirildiğinde oldukça pratik ve kolaydır.

Ehliyet alma şartları nelerdir?

Bir ehliyet başvurusu yapmadan önce, sürecin başlaması için yaş sınırı, eğitim durumu, sağlık raporu ve adli sicil kaydı gibi bazı şartları karşılamanız gerekmektedir.

Örneğin, kullanmak istediğiniz aracın türüne göre yaş sınırı değişebilir. Buna karşın eğitim durumu ise tüm sürücü adayları için aynıdır ve her adayın en az ilköğretim mezunu olması gerekmektedir. Sürücü adaylarının daha önce Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan suçlardan herhangi birini işlememiş olması da adaylarda aranan bir diğer kriterdir.

Ehliyet alma süreci nasıl başlar?

Gerekli şartları sağladıkları takdirde, ehliyet almak isteyen adayların atmaları gereken ilk adım Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir sürücü kursuna kaydolmalarıdır.

Kayıt işlemi için istenen kimlik belgesi, sağlık raporu, adli sicil belgesi, öğrenim durumunu gösteren bir belge, kan grubunuzu belirten belge ve istenen adette biyometrik fotoğraf gibi belgeleri ve eğer evliyseniz evlilik cüzdanınızı kayıt esnasında yanınızda bulundurmanızda yarar var.

Sürücü kursunda ne eğitimi verilir?

Adayların kursa kaydolmalarının ardından teorik eğitim süreci başlamış olur. Bu eğitim boyunca başta trafik kuralları olmak üzere araç tekniği ve ilk yardım konularında da bilgilendirme yapılır.

Eğitimin sonlanması ile yazılı sınav aşamasına geçilir. Yazılı sınavdan alınan 70 ve üzeri puanlar başarılı olarak kabul edilir. Yeterli puanı alamayan adaylarınsa tekrar sınava girmeleri gerekir. Bu sınavdan geçebilmek için her adayın 4 hakkı bulunur. Tüm hakları kullanmasına karşın sınavda başarılı olamayan adaylar ise tüm bu sürece en başından yeniden başlamak zorundadır.

Yazılı sınavı geçen adaylar için en merak edilen süreç olan direksiyon eğitimi başlar. Bir ay kadar süren direksiyon eğitiminin ardından direksiyon sınavı yapılır ve edinilen bilgiler pratiğe dökülür. Bu sınavdan da başarı ile geçen adaylar sürücü belgesi almaya hak kazanırlar. Tıpkı yazılı sınavda olduğu gibi, direksiyon sınavı için de adayların 4 hakkı bulunur.

Ehliyet almak için gereken belgeler nelerdir?

Tüm bu aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar ehliyet sahibi olmaya hak kazanırlar. Ehliyetlerine kavuşmak için ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.

Başvurular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden yapılabildiği gibi ALO 199 üzerinden alınan randevular ile de gerçekleşebilmektedir.

Kimlik, son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, öğrenim durumu belgesi, sağlık raporu, kan grubunu gösteren belge, sürücü kursu tarafından verilen sürücü sertifikası ve vakıf payı ile değerli kağıt ve harç bedelinin ödendiğini gösteren belge başvuru için gerekli belgeler arasında yer alır.

Teorik ve pratik sınavlardan ne kadar başarıyla geçmiş olursanız olun, ilk kez trafiğe çıktığınızda kendinizi gergin ve endişeli hissedebilirsiniz. Bu his, çoğu kez trafikte deneyim kazanarak üstesinden gelinen bir durumdur. Ancak hayattaki her durumun çözümü bu kadar kolay olmayabilir… Katılım Emeklilik Yolum Açık Ferdi Kaza Sigortası ile başta trafik kazaları olmak üzere, düşme, burkulma-kırık, yanma, böcek sokması gibi birçok riske karşı kendinizi güvence altına alabilir, yolunuza emin adımlarla devam edebilirsiniz.