Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almak ve bu sayede optimal sağlık ve zindelik elde etmek demektir.
Sağlıklı beslenmenin en önemli bileşenlerinden biri de vitaminler ve minerallerdir. Bu vitaminler ve mineraller, vücudun fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli olan organik ve inorganik maddelerdir. Enerji vermezler ancak enerji üretimine katılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hücre yenilenmesini sağlamak, hormon dengesini korumak, kemik ve diş sağlığını desteklemek gibi pek çok görevleri vardır.
A vitamini, göz sağlığı, bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve büyüme için gereklidir. A vitamini eksikliği, gece körlüğü, kuru cilt, enfeksiyonlara yatkınlık ve gelişme geriliği gibi sorunlara neden olabilir. Karaciğer, yumurta, süt, peynir gibi hayvansal kaynaklı besinler; koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı turuncu sebze ve meyveler A vitamini bulundurur.
B vitaminleri, birçok farklı türü olan bir gruptur ve sindirim sistemi, enerji üretimi, kalp sağlığı, büyüme ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi birçok durumda gereklidir. B vitaminlerinin eksik olduğu durumlarda, huzursuzluk, iştah kaybı, sindirim bozuklukları, dudaklarda çatlama ve yorgunluk hissi gibi sorunlar görülebilir. B vitaminleri, et, balık, yumurta, süt, peynir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar gibi yiyeceklerde bulunurlar.
C vitamini, bağışıklık sistemi, yara iyileşmesi, demir emilimi ve antioksidan etkisi için gerekli bir vitamindir. Eksikliğinde, iskorbüt adı verilen hastalıkla karşılaşılabilir. Bu hastalık, kanayan diş etleri, diş kaybı, eklem ağrısı, yara iyileşmesinde gecikme, enfeksiyonlara yatkınlık gibi belirtiler gösterir. Turunçgiller, domates, çilek, lahana gibi yiyecekler C vitamini depolarıdır.
D vitamini, kalsiyum ve fosfor emilimi, kemik ve diş sağlığı, bağışıklık sistemi ve kas sağlığı için önem taşır. D vitamini eksikliği, raşitizm adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Raşitizm, kemiklerin yumuşaması, şekil bozukluğu, büyüme geriliği, kas güçsüzlüğü ve enfeksiyonlara yatkınlık gibi belirtiler gösterir. D vitamini, güneş ışığı, balık yağı, tereyağı, yumurta sarısı ve balık gibi yiyeceklerde bulunur.
E vitamini, antioksidan etkisi, hücre zarlarının korunması, kan pıhtılaşması ve bağışıklık sistemi için gereklidir. E vitamini eksikliği nadir görülmesine karşın, kas zayıflığı, kansızlık, hastalıklara yatkınlık ve görme bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir. Bitkisel yağlar, tahıl taneleri, baklagiller, yağlı tohumlar E vitamini açısından zengindirler.
K vitamini, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gereklidir ve K vitamini eksikliği, kanama gibi sorunlara neden olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta ve peynir gibi yiyeceklerde K vitamini içerirler.
Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı, kas ve sinir fonksiyonu, kan pıhtılaşması için gerekli bir mineraldir. Kalsiyum eksikliğinde, kemik erimesi, diş çürümesi, kas krampları ve hipertansiyon gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Süt, peynir, yoğurt, yeşil sebzeler, badem, fındık, ceviz, balık gibi yiyecekler kalsiyum bulundururlar.
Demir, hemoglobin adı verilen bir proteinin yapısında bulunur; hemoglobin ile kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması sağlanır. Bu faydalı mineral, kanda oksijen taşıma ve kan oluşumuna yardımcı olurken, eksikliği ise anemi adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Anemi, yorgunluk, çarpıntı, baş dönmesi, saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Et ürünleri, yumurta, kurutulmuş meyveler ve tam taneli tahıl ürünleri demir açısından faydalıdırlar.
Bir diğer faydalı mineral olan çinko, hücre, organ, kemik gibi vücudun tüm bölgelerinde bulunur ve bağışıklık sistemi, yara iyileşmesi, protein sentezi, hormon üretimi ve hücre onarımı için önemlidir. Çinko eksikliğinde, yara iyileşmesinde gecikme, dikkat dağınıklığı, saç dökülmesi, büyüme ve gelişme geriliği, iştahsızlık ve enfeksiyonlara yatkınlık gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Hayvansal gıdalar, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, mantar ve tahıllar çinko içerirler.
Vücudumuz için faydalı vitamin ve minerallerin eksikliklerinin önlenmesi için sağlıklı yaşam tarzı ve dengeli diyet her şeyden önce gelir. Besin çeşitliliğine önem vermek, mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketmek, hayvansal kaynaklı besinleri ihmal etmemek, işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durmak, vitamin ve mineral alımını artırmaya yardımcı olabilir.
Katılım Emeklilik Tam Katılım Sağlık Sigortası ile kendinizin ve ailenizin özel hastanelerdeki sağlık ihtiyaçları karşılığında oluşacak fark ücretini düşünmeden hizmet alın, siz de sağlığınıza tam takviye yapın.