Kazaların sebepleri nelerdir? Nasıl engellenebilir?
kategori: Sağlık
Tarih:
Blue eye icon 0

Kazalar, istemesek de karşılaştığımız beklenmedik olaylardır. Hayatın her anında karşılaşabileceğimiz beklenmedik kazalar, bizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak derinden etkileyebilir. 

Kazaların her zaman birden fazla sebebi bulunur; dikkatsizlik, ihmal, bilgisizlik vb. Ancak, çoğu kaza aslında önlenebilir veya en azından gerekli önlemlerle etkisi azaltılabilir. 

Kazaların türleri ve sıklıkları, yaşadığımız ortama, yaptığımız işe, kullandığımız araçlara ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. 

Örneğin trafik kazaları, dünyada her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden olan en yaygın kazalardır. Trafik kazalarının nedenleri arasında hız yapmak, alkollü araç kullanmak, dikkatsizlik, kurallara uymamak, araç bakımını ihmal etmek gibi birden fazla faktör yer alır.

Sık karşılaşın kaza türlerinden bir diğeriyse iş kazalarıdır. Gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı durumlarda oldukça ölümcül sonuçlar doğuran bu kazalara yol açan nedenler olarak, kurallarına uyulmaması, ekipmanların yetersizliği/bozukluğu, çalışan yorgunluğu ve aşırı stres gibi faktörler gösterilmektedir. Bu nedenle, iş yerlerinde daima iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması, bir tercih değil zorunluluktur.

Diğer beklenmedik kazalara göre daha geri planda kalsalar da ev kazaları, evimizde veya yakın çevremizde meydana gelen ve ciddi sonuçlar doğurabilen kazalardır. Elektrik çarpması, yangın, merdivenden düşme, zehirlenme vb. durumlar sıklıkla karşılaşılan ev kazalarından bazılardır.

Öte yandan kazaların çoğu tamamen önlenebilir veya gerekli önlemler neticesinde etkileri azaltılabilir. Kazalardan korunmanın ilk adımı bilinçli olmaktır. Bu kapsamda, yaşadığımız ortamda veya yaptığımız işte hangi risklerin olduğunu bilmek ve risklere karşı önlem almak gerekir. Örneğin trafikte dikkatli olmak, evde elektrikli cihazları doğru şekilde kullanmak ve çocukları tehlikeli maddelerden uzak tutmak alınabilecek en kolay tedbirlerdir.

Kazalardan korunmanın ikinci adımı kurallara katiyen uymaktır; yaşadığımız ortamda veya iş yerimizde belirlenen kurallara ve standartlara riayet edilmesi gerekir. Trafik kurallarına uymak, evde ilk yardım çantası bulundurmak, iş yerinde koruyucu ekipman kullanmak bu kurallardan bazılarıdır.

Son adımsa sağlıklı olmaktır. Fiziksel ve psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmeniz için gerekli önlemleri almanız hayati öner taşır. Uyku düzeninize, beslenmenize, stres seviyenize dikkat etmek, zihinsel ve fiziksel performansınızı yükseltir; odaklanmanızı kolaylaştırır.

Sonuç olarak, kazalar hayatımızın her anında karşılaşabileceğimiz, bizi olumsuz etkileyen olaylardır fakat kazaların çoğu önlenebilir veya etkileri azaltılabilir. Bundan dolayı, bilinçli, eğitimli, kurallara uyan, sağlıklı bireyler olmalıyız. Unutmayalım ki, kazaların en büyük nedeni insan hatasıdır ve bu hatayı en aza indirmek yine bizim elimizde.

Katılım Emeklilik Tam Destek Ferdi Kaza Sigortası ile siz de trafik kazalarından düşme ve burkulmalara kadar hayattaki tüm beklenmedik olaylarda kendinizi maddi yönden güvence altına alabilirsiniz.