Yeryüzünde hala sırrı çözülememiş yapılar ve yerler bulunuyor. Neden orada oldukları veya nasıl inşa edildikleri bilinmeyen bu yerler, insanlık tarihinin geçmişine ışık tutarken, aynı zamanda birçok soruyu da beraberinde getiriyor.
1. Göbeklitepe, Türkiye
Şanlıurfa’nın 18 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Örencik köyü yakınlarındaki Göbeklitepe’nin tarihi yaklaşık 12.000 yıl öncesine dayanmaktadır ve dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihi yapısıdır. 1963 yılında keşfedilen bu önemli arkeolojik alan, 1995 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlanmış, 2018 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. T şeklindeki sütunlar ve üzerlerindeki kabartmaların bir öyküyü anlattığı düşünülmektedir.
2. Stonehenge, İngiltere
İngiltere’nin Wiltshire bölgesinde yer alan ve MÖ 3.000 ile 2.000 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen Stonehenge, devasa taş halkalardan oluşan bir yapıdır. Bu taşların bölgeye nasıl taşındığı ve yapının ne amaçla kullanıldığı hala tam olarak çözülemese de eskiden çevresinde dini yapılar bulunduğu tespit edilmiştir.
3. Nazca Çizgileri, Peru
Peru’daki Nazca Çölü’nde bulunan bu devasa çizgiler, sadece havadan görülebilen devasa hayvan figürleri ve geometrik şekillerden meydana gelmektedir. Bu çizgilerin nasıl yapıldıkları, yapılma amaçları ve neyi ifade ettikleri bilinmemektedir.
4. Keops Piramidi, Mısır
Mısır’ın Gize şehrinde yer alan bu devasa piramidin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de 4.600 yıl önce inşa edildiği düşünülmektedir. Piramidin inşasında kullanılan mühendislik teknikleri ve taş blokların nasıl taşındığı hala gizemini korumaktadır.
5. Moai Heykelleri, Paskalya Adası
Paskalya Adası’nda yer alan bu devasa taş heykeller, adanın yerlileri tarafından MS 1.250-1.500 yılları arasında yapılmıştır. Bu heykellerin nasıl taşındığı ve dikildiği anlaşılmamakla birlikte ada yerlilerinin atalarını temsil ettikleri düşünülmektedir.
6. Machu Picchu, Peru
Machu Picchu, 15. yüzyılda İnkalar tarafından And Dağları’nda inşa edilmiş antik bir şehirdir. Yaklaşık 2.500 metre yüksekliğe kurulan şehrin neden ve nasıl bu kadar yükseğe inşa edildiği hala tam olarak bilinmemektedir.
7. Kuzey Sentinel Adası, Hindistan
Bengal Körfezi’nde yer alan Kuzey Sentinel Adası, dış dünyadan tamamen izole bir şekilde yaşayan Sentinelese halkına ev sahipliği yapar. Ada halkı tamamen dış dünyaya kapalı olduğundan ve yabancılara karşı oldukça agresif bir tutum sergilediğinden ada nüfusu, adanın içindeki yaşam ve ada halkının kökeni hakkında çok az şey bilinmektedir.
Yeryüzü, geçmişin izlerini taşıyan ve keşfedilmeyi bekleyen gizli hazinelerle dolu ve bu merak uyandıran yerler, maceraperest ruhların onları bulmasını bekliyor. Katılım Emeklilik Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası ile hem sağlığınızı, hem de kaza, bagaj kayıp, vize iptali, uçuş gecikmesi gibi durumlarda seyahatinizi güvenceye alabilir; keyifle seyahat ederken endişeleri dert etmezsiniz.