Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukların %3 ile %12’sini etkileyen bir nörogelişimsel bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, dikkatlerini toplamakta ve sürdürmekte zorlanır, aşırı hareketli ve sabırsız olabilirler. Bu belirtiler, çocukların günlük yaşamlarında ve okul, aile, arkadaş ilişkilerinde odaklanma zorluğu yaşamalarına neden olur.
Bu tür zorlukların en belirgin işareti, çocukların akademik performanslarında düşüş yaşanmasıdır. Çoğu zaman derslere odaklanmakta zorlanırlar, odaklandıklarındaysa dikkatlerini sürdürmeleri uzun sürmez. Genellikle hayallere dalar, anlatılanlara ilgisiz kalır ve kendi iç dünyalarına çekilmeyi tercih ederler.
Dikkat eksikliği yaşayan çocukları eleştirirken daha özenli davranılması gerekir. Bu çocuklar sık sık düşebilir, evdeki eşyalara zarar verebilir veya oyun oynarken yaralanabilirler. Bu gibi durumlarda, çocuğun kişiliğini değil, yaptığı hatayı eleştirmek gereklidir; cezalandırmak yerine hatasını anlamasına yardımcı olunmalı ve eleştirinin dozu dengeli tutulmalıdır.
DEHB’li çocuklar genellikle uzun açıklamaları sonuna kadar dinlemekte zorlanabilirler. Bu yüzden, onlara verilecek mesajların kısa ve net olması önemlidir. Göz teması kurarak, net ve kısa mesajlar vermeli ve ardından bu mesajları tekrar etmeleri sağlanmalıdır.
Dikkat eksikliği olan çocuklar olumlu davranışlar sergilediklerinde, bu davranışlar hemen övülmelidir. Çünkü olumlu davranışların ardından verilen sözel pekiştireçler, istenilen davranışların tekrarlanma olasılığını artırır. Bu şekilde, olumlu davranışların alışkanlık haline gelmesine yardımcı olabilirsiniz.
DEHB’li çocukların görevlerini düzenleyebilmeleri için çeşitli görsel ve somut hatırlatıcılara ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bu nedenle, bu tür hatırlatıcılar kullanılarak çocukların dikkat seviyeleri artırılabilir. Örneğin, uyulması gereken kuralların bir liste halinde asılması, bu kuralların sürekli göz önünde olmasını sağlar ve sözlü hatırlatmalardan daha etkili bir yöntemdir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üstesinden gelinemeyecek bir sorun değildir. Çeşitli mental ve fiziksel egzersizler, terapi ve ebeveyn eğitimi bu süreçte önemli rol oynar. Bu dönemde ailenin sabırlı ve anlayışlı olması; çocukların yanında olarak daima ilgi göstermesi önemlidir. Katılım Emeklilik Eğitim Güvencesi Katılım Sigortası ile yaşam kaybı ya da maluliyet durumlarında çocuklarınızın eğitim masraflarını güvenceye alabilir, çocuklarınızın eğitimlerine umutla devam etmelerini sağlayabilirsiniz.