Fiziksel ve zihinsel sağlığı korumanın en önemli yollarından biri sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Ancak bazen farkında olmadan alışkanlık haline getirilen bazı davranışlar, sağlığınıza zarar verebilir. Yaşam kalitenizi yükseltmek ve yaşam sürenizi uzatmak için en iyi seçeneklerden biri, bu kötü alışkanlıkları tamamen bırakmaktır.
1. Gece geç saatte yeme alışkanlığı
Akşam yemeğini yatmadan önce veya çok geç saatlerde yemek, vücudunuzun yağı nasıl kullandığı dahil olmak üzere, yiyeceklerin sindirimini etkileyebilir ve kilo artışına neden olabilir. Ayrıca uyku saatine yakın yeme alışkanlığı uyku kalitenizi düşürebilir, reflüye yol açabilir.
2. Yeterli su içmemek
Su olmadan bir hayat düşünülemez. Su içmek hafızanızı canlı, ruh halinizi dengeli ve motivasyonunuzu yüksek tutar. Sıvı alımınızı korumak cildinizi nemli, vücudunuzu serin, kaslarınızı ve eklemlerinizi sağlıklı tutar ve böbreklerinizle vücudunuzdaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
3. Hareketsizlik
Uzun süre oturmak ve hareket etmemek sağlığınız için en kötü alışkanlıklardan biridir. Ara sıra kalkmak ve egzersiz yapmak, hafızanızı güçlendirmek, yaşlanmanın fiziksel ve zihinsel etkilerini azaltmak için en etkili yöntemlerdendir. Nabzınızı belirli bir süre yükselten, terlemenizi sağlayan ve vücudunuzu aktif tutan kardiyovasküler egzersizler, beyin fonksiyonlarınızı artırmakla beraber zihninizi taze tutar.
4. Şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalar
Gazlı ve şekerli içecekler, tatları ne kadar hoş olursa olsun, sebze, meyve, tahıl ve kuruyemiş gibi lifli gıdalar ve sağlıklı yağlar içeren gıdalarla vücudunuza doğal şeker sağlayan ürünlerin yerini tutamazlar. Aynı şekilde, işlenmiş gıdalar da sebze, tahıl, kuruyemiş, balık veya zeytinyağı gibi gıdaların sağladığı faydaları sağlayamazlar.
5. Çok fazla abur cubur yemek
Onlardan vazgeçmek son derece güç. Cips, çikolata ve şeker gibi en sevilen atıştırmalıklar, ölçülü tüketildikleri sürece zararlı olmasalar da günde yenen ortalama atıştırmalık miktarının son 30 yılda ikiye katlanması ile alınan kalori miktarında yaşanan artış daha büyük sağlıksal problemlere kapı aralamaktadır.
6. Yeterli uyku uyumamak
Kendinize daha fazla zaman ayırmak için uykuyu gözden çıkarıyor olabilirsiniz fakat uyku yetersizliği, birçok sağlık problemiyle doğrudan bağlantılıdır. Yaş ilerledikçe biyolojik değişimler uykuya dalmanızı ve uykunuzu korumanızı güçleştirebilir, ancak yetişkinler için her gece 7 ila 8 saat uyku tavsiye edilir.
7. Tütün ürünleri kullanmak
En zararlı alışkanlıklardan olan tütün ürünlerinin sağlığa zararlı oldukları bir sır değil. Birçok kanser çeşidi, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, diyabet, kronik bronşit ve damar hastalıkları tütün ürünleri kullanımının sonuçları arasındadır. Bu ürünleri kullananlar, tütünle birlikte ciğerlerine katran, kadmiyum, berilyum, nikel ve krom gibi zehirli metaller de alırlar.
Bunlar sağlığınıza en çok etki eden ve en yaygın görülen alışkanlıklar olsalar da, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmesi gereken kötü alışkanlıklar bunlarla sınırlı değil. Bu ve benzeri alışkanlıklardan kurtulmak, kolay bir süreç olmayabilir; ancak irade, motivasyon, destek ve sabır ile sağlıklı bir yaşam daima mümkün. Unutmayın, en sağlıklı alışkanlık, sağlıklı bir yaşamdır.
Sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez bir parçası da sağlık sigortasıdır. Katılım Emeklilik Acil Sağlık Sigortası ile siz de karşılaştığınız bir kaza veya beklenmedik bir hastalık gibi acil durumlarda destek alabilir; sigorta kapsamında tedavi ve müdahale masraflarınızın karşılanmasıyla birlikte, birçok avantajlı hizmetlerden de faydalanabilirsiniz.