İlk yardım nedir? Nasıl uygulanır?
kategori: Sağlık
Tarih:
Blue eye icon 0

Her gün milyonlarca insan, trafik kazalarından ev kazalarına, iş kazalarından doğal afetlere kadar çeşitli acil durumlarla karşı karşıya kalıyor. Bu tür beklenmedik durumlarda ilk yardımın önemi daha iyi anlaşılıyor; doğru ilk yardım çoğu kez hayat kurtarıcı olabiliyor.

İlk yardım en net tanımla, acil ve profesyonel tıbbi yardımın henüz ulaşmadığı durumlarda, yaralı veya hastaya yapılan ilk ve geçici destek olarak açıklanabilir. İlk müdahalenin temel amaçları, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, yaşamsal fonksiyonlarını desteklemek ve iyileşme sürecini mümkün olduğunca hızlandırmaktır.

Bazen, çeşitli nedenlere bağlı olarak, sağlık görevlilerinin olay yerine ulaşmalarında zorluklar yaşanabilir. İlk yardım uygulamaları, kritik süre zarfında, yaralının durumunun stabil kalmasını sağlayarak hayat kurtarıcı bir rol oynar. Bu kritik anlarda ilk yardımı yapan kişinin, soğukkanlı ve dikkatli olması, çevreyi organize etmesi ve yaralıya bilinçli müdahale etmesi hayati önem taşır.

Bu amaçla ilk yardımın ABC’si olarak adlandırılan üç adım peş peşe uygulanır; Airway (Havayolu), Breathing (Solunum) ve Circulation (Dolaşım). Bu adımlar yaralının hayati fonksiyonlarının devamını sağlamak için gereklidir.

Airway (A) kontrolü ile yaralının nefes yolunun açık olup olmadığı kontrol edilir, ağız içinde yabancı cisim varsa çıkarılır ve rahat nefes alabilmesi için yaralı uygun pozisyona getirilir. Breathing (B) ile yaralının nefes alıp almadığı ve göğüs hareketleri değerlendirilir. Circulation (C) ise, kan dolaşımının ve bilinç durumunun kontrol edilerek, yaralının genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olur.

İlk yardımın KBK’si ise, Koruma, Bildirme ve Kurtarma adımlarını içerir. Bu adımlar yaralının ve çevrenin güvenliğinin sağlanmasından, acil servislerin bilgilendirilmesine, yaralının stabil kalmasını sağlayacak müdahalelerin yapılmasına kadar geniş bir yelpazede uygulanır. Tekrar etmekte fayda var ki, bu süreçte ilk yardımı uygulayan kişinin soğukkanlılığını koruması ve etkili bir şekilde müdahalede bulunması, yaralının iyileşme şansını artırır veya en azından durumunun daha kötüye gitmesinin önüne geçer.

Her bireyin en azından temel seviyede de olsa ilk yardım bilgisine sahip olması, beklenmedik durumlarda hayat kurtarabilir. Öte yandan ilk yardımın yalnızca bir tamamlayıcı olduğunu ve profesyonel tıbbi yardımın yerini tutamayacağını da göz ardı etmemek gerekir. Katılım Emeklilik Kapsamlı Hayat Katılım Sigortası ile yaşamınızı kaybetmeniz durumunda yakınlarınızı, kalıcı bir sakatlık ya da kritik hastalık durumunda ise hem sizlerin hem de yakınlarınızın yaşam standartlarını finansal açıdan koruyabilir, geleceğinizi emin ellerde bulabilirsiniz.