Etkili iletişim teknikleri ve beden dilinin önemi
kategori: Hayat
Tarih:
Blue eye icon 0

İletişim, insan ilişkilerinin temelinde yer alır. İyi iletişim kurabilmek, kişisel iletişimden iş hayatına kadar birçok alanda faydalıdır.

Beden dili ise, iletişimin gizli bir boyutudur. Göz teması, baş hareketleri, duruş, jest ve mimik gibi fiziksel davranışlar, sözlerimiz ve tutumlarımız beden dilimizi oluşturan parçalardır. Bu parçalar, sözlü iletişiminize anlam, destek ve güç katar; ayrıca, duygu ve düşüncelerinizi, istesek de istemesek de karşımızdakilere aktarır.

Beden dili, iletişimde söylediklerinizden daha fazlasını ortaya koyar. Araştırmalar ilk tanışmalarda karşı tarafta dikkat edilen ilk noktanın beden dili olduğuna dikkat çekmektedir. Beden diliniz ayrıca, özgüveninizi, dinleyiciyle olan bağınızı, sözlerinize ne kadar inandığınızı ve karşınızdakinin size ne kadar saygı duyduğunu da gösterir.

Beden dili bazen bilinçli, bazen de bilinçsiz olarak kullanılır. Bilinçli kullanılan beden diline örnek olarak, bir sunum yaparken el kol hareketleri yapmak, karşınızdakine selam vermek, başınızı evet ya da hayır demek için sallamak sayılabilir. Bu tür beden diline, sözlü iletişimi güçlendirmek, vurgulamak ve anlaşılırlığı artırmak için başvurulur. 

Bilinçsiz kullanılan beden diline örnek olaraksa, yalan söylediğinizde gözlerinizi kaçırmanız, sinirlendiğinizde kaşlarınızı çatmanız veya sevindiğinizde gülümsemeniz sayılabilir. Bu tür beden dili, duygu ve düşünceleri belirtmek, karşınızdakinin reaksiyonunu ölçmek ve iletişiminizin etkisini artırmak için kullanılır.

Beden dili iletişimde önemli bir rol oynar, ancak bunun yanında başka unsurlara da dikkat etmek gerekir. Örneğin göz teması kurmak iletişimin başlangıcıdır ve iletişimde doğrudan bağlantı kurmanın, ilgi uyandırmanın en etkili yollarından biridir. Göz teması kurmak, karşınızdakinin söylediklerine ilgi duyduğunuzu, söylediklerine güvendiğinizi ve güvenilir olduğunuzu gösterir. Öte yandan göz temasını fazla uzatmak karşınızdaki kişiyi rahatsız edebilir veya baskı altında hissettirebilir.

Duruşunuz, kendinize olan güveninizi ve enerjinizi yansıtır. Dik durmak, karşınızdakine saygı duyduğunuzu, konuya odaklandığınızı ve iletişime açık olduğunuzu gösterirken; eğilerek, kambur durarak veya omuzlarınızı düşürerek durmak ise, kendinize güvenmediğiniz, sıkıldığınız veya üzgün olduğunuz anlamına gelir.

Jest ve mimikler, sözel iletişiminizi destekleyen ve konuyu pekiştiren önemli unsurlardır. Doğru zamanlamada ve dozda jest ve mimik kullanmak, iletişimi daha ilgi çekici, canlı ve samimi hale getirir.

Ses tonunuz, iletişim halinde olduğunuz kişinin sizi ne şekilde değerlendirdiğini ve hislerinizi nasıl algıladığını belirleyen önemli bir unsurdur. Konuşma esnasında temponuzu, ses tonunuzu, üzerinde durduğunuz kısımları ve mola verdiğiniz noktaları özenle seçmeli; bulunduğunuz ortama ve muhatabınızın durumuna uygun biçimde ayarlamalısınız.

Beden diliniz, sözlerinizle birlikte, karakterinizi, duygularınızı ve arzularınızı da ifade eder. Beden dilinizi uygun ve etkin bir biçimde kullanarak, hem kendinizi hem de muhataplarınızı daha iyi kavrayabilir, iletişiminizi daha nitelikli ve başarılı kılabilirsiniz. 

Güçlü bir beden dili aynı zamanda kendinize olan inancınızı ve hayallerinize ulaşmak için kararlılığınızı ortaya koyar. Sizi hayalini kurduğunuz huzurlu ve mutlu geleceğe taşıyacak doğru adımlara ihtiyacınız olabilir. Katılım Emeklilik Huzurlu Emeklilik Planı ile siz de birikimlerinize güç katabilir, huzurlu bir geleceğin temelini bugünden atabilirsiniz.