Tasarruf etmek hem bireysel hem de toplumsal yönden faydalıdır. Evlerde ve iş yerlerinde uygulanacak oldukça basit tasarruf yöntemleri ile birçok açıdan kazançlı çıkılabilir.
Listenin başında evde uygulanacak tasarruf yöntemleri gelir. Elektrikli cihazların kullanılmadıklarında fişten çekilmesi, elektrik faturaları kadar küresel ısınmaya da olumlu katkı sağlar. Enerji tasarruflu ampuller ise hem daha az enerji tüketirler, hem de daha uzun ömürlüdürler.
Küresel ısınmanın etkilerinin giderek arttığı günümüzde, su israfına son verilmeli; musluklar sıkıca kapatılmalı, damlatanlar tamir edilmeli, duş alırken ve diş fırçalarken su boşa akıtılmamalı, makineler tam dolmadan çalıştırılmamalıdır.
Isınma ihtiyacını azaltacak tedbirler, tasarruf yapmanın bir başka yoludur. Evlerdeki ısı kaçakları giderilmeli, kalorifer peteklerinin önü eşyalarla kapatılmamalı ve düzenli petek temizliği ihmal edilmemelidir. Kışın termostatlar 20-22 derece arasında tutulmalı, ev boşken ısıtma kapatılmalıdır.
Enerji kadar yiyecek israfının da önüne geçilmeli; alışveriş öncesinde liste hazırlanarak daima ihtiyaç kadar alışveriş yapılmalıdır. Bozulabilecek gıdaları buzdolabında saklamakta ve son kullanma tarihlerine dikkat etmekte de fayda var.
Benzer tasarruf yöntemleri iş yerlerinde de kolaylıkla uygulanabilir. İşe giderken toplu taşıma araçları veya bisiklet tercih edilerek hem yakıt masrafından hem de trafik stresinden uzak durulmuş olunur.
İş yerinde kağıt israfından kaçınılmalı, mümkün olduğunca dijital ortamda çalışılmalıdır. Tıpkı evlerde olduğu gibi iş yerlerinde de elektronik cihazlar kullanılmadıklarında kapatılmalı veya uyku moduna alınmalı; bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi vb. cihazlar akşam çıkarken fişten çekilmelidir.
İş yerindeki su tüketimi azaltılmalı, musluklar boşa akıtılmamalı, sızdıran musluklar tamir edilmeli, su soğutucuları gerektiği kadar kullanılmalıdır.
Tasarruf etmek, bireylere başka avantajlar da sağlar. Tasarruflu davrandığınızda ekonomik olarak rahatlar; tasarruf ettiğiniz para ile birikim yapabilir, borçlarınızdan kurtulabilir, yatırım yapabilir veya acil durumlar için kenara yedek akçe koyabilirsiniz.
Tasarruf etmeyi bir alışkanlık haline getirerek, çevre bilincinizi geliştirebilir, enerji ve su kaynaklarını korumuş olursunuz. Ayrıca, zamandan tasarruf ettiğinizde yaşam kalitenizi artırabilir, emeğinizi daha verimli ve yaratıcı işler yapmak, kişisel gelişiminize katkı sağlamak veya hobilerinizle ilgilenmek için kullanabilirsiniz.
Oldukça basit tasarruf yöntemlerini günlük hayatta uygulayarak hem kendimiz hem çevremiz için yararlı olabiliriz. Tasarruf etmeyi bir alışkanlık haline getirerek hepimizin sorumlu davranması gerektiğini unutmayalım. Bugün yaptığımız tasarruflar, yarınımıza yaptığımız yatırımlardır.
Aylık sadece 535 TL katkı payı yatırarak Katılım Emeklilik Hesaplı Emeklilik Planı ile bütçenizi zorlamadan geleceğiniz için tasarruf etmeye ve birikim yapmaya başlayabilir; katkı payı ödemelerinizi esnek bir şekilde aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık periyodlarla ayarlayarak, bütçenize uygun tasarruf planınızı kendiniz oluşturabilirsiniz.