Birikim demek, geleceğe yatırım yapmak, hayalleri gerçekleştirmek ve finansal güvenlik sağlamak için önemli bir adım demektir. Ancak sadece maddi artış birikim için yeterli değildir; birikim, para yönetimini, tasarruf tedbirlerini ve doğru yatırım seçeneklerini de gerektirir. Birikim yapmayı engelleyen hatalar ise bütçe dengenizi bozabildiği gibi, birikim yapma motivasyonunuzu da olumsuz yönde etkileyebilir.
Birikim yapmayı engelleyen en büyük hatalardan biri, bütçe planı oluştur(a)mamaktır. Birikim yapmaya başlamadan önce, gelirinizi ve giderlerinizi net bir şekilde belirlemeniz, aylık olarak ne kadar kazandığınızı, harcadığınızı ve tasarruf edebileceğinizi hesaplamalısınız. Böylelikle, harcamalarınızı kontrol altına alabilir, birikim için ayıracağınız miktarı belirleyebilirsiniz.
Gerçekçi olmak her zaman iyidir; gelir ile orantısız birikim miktarı belirlemek, bütçenizi zorlayabilir ve acil durumlarda sizi zor duruma sokabilir. Ayrıca, birikim hedefinize ulaşamadığınızda hayal kırıklığı yaşayabilir ve vazgeçebilirsiniz. Bu nedenle, gelirinizle orantılı, makul bir birikim miktarı belirlemelisiniz.
Birikimlere darbe vuran bir diğer hata da ihtiyaç dışı harcamalar yapmaktır. Hayatta “ihtiyaçlarınız” ile “isteklerinizi” ayırt etmeniz önemlidir. İhtiyaçlarınız, hayat kalitenizi korumak için gerekli; isteklerinizse sizi mutlu eden ancak vazgeçilmez olmayan harcamalardır. Birikim yaparken, ihtiyaçlarınızı karşılamalı ancak isteklerinizi iyi ölçmelisiniz.
Öte yandan birikim yapmak istiyorsanız, karşınıza çıkabilecek engeller kadar, size yardımcı olacak faydalı ipuçlarını da bilmeniz gerekir. Doğru birikim yapmanın en önemli motivasyon kaynaklarından biri hedef belirlemektir. Birikiminizi ne için yaptığınızı net olarak tanımlamalısınız. Örneğin, ev almak, araba almak, yurt dışı seyahati gibi somut hedefler belirleyerek, bunu gerçekleştirmek için ne kadar süreye ve birikime ihtiyacınız olduğunu hesaplamalısınız.
Birikim yapmanın en kolay ve etkili yollarından biri de tasarruftur ve tasarruf ederken bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin, alışveriş yaparken, ihtiyacınız olan ürünleri indirimli fiyatlardan alabilir; yemek yaparken, evdeki malzemeleri değerlendirip israf etmemeye çalışabilir, toplu taşıma veya yürüyüş gibi alternatif ulaşım yöntemleri kullanabilirsiniz
Birikim yapmak sadece para biriktirmek değildir, birikimlerinizi nasıl değerlendirdiğiniz de önem taşır. Birikiminizi, size getiri sağlayacak yatırım araçlarına yönlendirebilirsiniz. Yatırımlarınızı yaparken, risk ve getiri dengesini göz önünde bulundurmalı, piyasa koşullarını takip etmelisiniz.
Sonuç olarak, birikim yapmak hem bireysel hem de toplumsal anlamda faydalı bir davranıştır ve para yönetimi, tasarruf ve doğru yatırım seçenekleri gibi konularda bilinçli olmayı gerektirir. Birikim yapmanızı engelleyen hataları fark edip önlem alarak, hayallerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.
Siz de Katılım Emeklilik Değerli Birikim Planı ile birikim adımlarınızı bugünden atın, geleceğinize değer katın. Birbirinden özel avantajlar ile donatılmış Değerli Birikim Planı ile herhangi bir ek ücret ödemeden check-up hizmetinden ve başka hiçbir yatırım aracında olmayan %30 devlet katkısından faydalanabilirsiniz.