Birikim yaparak, sadece bireysel değil çevresel ve sosyal olarak da pek çok kazanım elde edebilir, bu sayede kendinizle birlikte dünyaya ve çevrenizdeki insanlara da katkıda bulunabilirsiniz.
1. Daha fazla birikim, daha az tüketim demektir.
Birikim yapmak için gereksiz harcamaları gözden geçirerek yapacağınız kısıtlamalar, ihtiyacınız olmayan fazla tüketimden uzak durmanızı sağlar. Bu yaklaşım bütçenize verdiği katkının yanı sıra, tüketimi azaltarak çevreyi korumak için atılacak önemli bir adım anlamına da gelir. Gereksiz tüketimin artması demek, doğa kaynaklarının daha hızlı tükenmesi, atık miktarının artması, iklim değişikliğinin etkilerinin daha derinden hissedilmesi ve sera gazı salımı ile karbon emisyonunun yükselmesi demektir. Birikim yaparken gereksiz tüketimi azaltarak bu olumsuz etkileri en aza indirebilir ve hem kendiniz hem de çevre için faydalı bir yaşamı tercih edebilirsiniz.
2. Birikimler yatırımlara kapı açar.
Yapılan birikimleri yatırım amaçlı kullanabilirsiniz. Hatta yatırımlarınızda çevre duyarlılığı gözeten ve sosyal sorumluluk farkındalığı yüksek yeşil enerji, geri dönüşüm, organik tarım gibi alanlara yatırım seçeneklerini tercih ederek birikimlerinizi kazanca çevirirken çevreye fayda sağlayabilirsiniz. Ayrıca, toplumsal kalkınmaya destek olacak alanlar olan eğitim ve sağlık gibi sektörlere yatırım yaparak da insanlara fayda sağlayabilirsiniz.
3. Birikimler güven hissi verirken saygı ve başarı da getirir.
Birikimlerinizle güvenli bir hayat kurarken endişelerden uzaklaşır; kendinize olan güveniniz artarken geleceğe umutla bakarsınız. Öz güveni yüksek bireyler, başarıya yakın, daha mutlu ve daha etkili kararlar alan kişilerdir. Bu kişiler aynı zamanda çevresine de güven verir, daha çok sevilir, takdir edilir ve saygı görürler.
4. Birikim demek, maddi bağımsızlık demektir.
Birikimleriniz, ekonomik bağımsızlığınıza giden yoldur; daha özgür olursunuz ve özgür olduğunuzda hayatınızı kendiniz istediğiniz gibi yönetme olanağına sahip olursunuz. Örneğin istediğiniz zaman hayalini kurduğunuz yere seyahat edebilir, hep aklınıza takılan işi kurabilir veya inandığınız projeye destek sağlayabilirsiniz. Bu girişimler ve gerçekleşen hayaller, kişisel gelişiminizle beraber sosyal hayatınıza da olumlu etkiler katacaktır.
5. Birikim yapmak, tasarruf bilinci kazandırır.
Tasarruf etmek yalnızca birikim yapmak değil suyu, elektriği, yakıtı ve diğer tüm doğal ve yapay kaynakları verimli kullanmak, kısacası verimlilik anlamına da gelir. Böylece, tasarruf bilinci gelişmiş bireyler olurken, çevrenizi ve doğanın geleceğini de korursunuz. Tasarruf bilincine sahip bireyler, bütçelerini korurken, geleceklerini iyi planlar ve sevdikleri için daha iyi yaşam kalitesi sunarlar.
6. Fırsatları değerlendirmenize yardımcı olur.
Birikimler kolayca fırsatlara dönüşebilir. Birikimleriniz sayesinde hayatınızı değiştirecek maddi fırsatları ıskalamaz, böylelikle hem kendinizi hem de çevrenizi geliştirebilirsiniz. Hep istediğiniz eğitimi alabilir, değer kazanacak bir yatırıma bugünden imza atabilir veya potansiyeline inandığınız bir girişimin parçası olabilirsiniz. Fırsatları değerlendirmek, vizyon sahibi olmayı da gerektirir; vizyon sahibi insanlar çevresine ilham ve güven veren, örnek karakterlerdir.
7. Birikim yapmak, paylaşmayı öğretir.
Paylaşmak hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu eder; başkalarının duygularını anlamanızı sağlarken, insanlara karşı daha anlayışlı ve yardımsever olmanıza destek olur. Birikimlerinizle yapacağınız paylaşımlar toplumsal dayanışmayı güçlendirir, güçlü toplumsal dayanışma ise daha adaletli ve daha gelişmiş bir topluma temel olur.
Katılım Emeklilik Faizsiz Emeklilik Gelir Planı ile siz de emekli olduktan sonra geri ödeme planınızı kendiniz belirleyerek istediğiniz süre ve miktarlarda emeklilik maaşı alabilir; toplam birikim tutarınız 15.000 TL’yi geçtiğinde maaş almaya hak kazanarak birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.