-
Güzel Emeklilik Planı
Katılım Emeklilik’in Yeni Güzel Katılım Bes Planı ile huzurlu bir geleceğe ilk adımı bugün atın. Yeni Güzel Katılım Emeklilik Planı’na aylık 2235 TL ve üzeri katkı payıyla katılabilir ve bugünkü refah seviyenizin gelecekte de devam etmesini sağlayabilirsiniz. Üstelik Katkı Payı ödemelerinizi aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık periyodlarla da yapabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinizden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşınızı tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanırsınız.
Yeni Güzel Katılım Emeklilik Planı’nda başlangıç aşamasında Giriş Aidatı alınmamaktadır.
Sözleşmenin 5. Yılı dolmadan önce ayrılma durumunda ertelenmiş giriş aidatı alınır. Her sözleşme yılı için ilgili takvim yılının ilk 6 ayında uygulanacak ABAÜ’ nün %8,5 ‘ine karşılık gelen tutarın sözleşmenin 5. Yılı sonuna kadar olan süreye karşılık gelen toplam tutarından ayrılma tarihine kadar yönetim gider kesintisi ve/veya ara verme kesintileri ve/veya peşin giriş aidatı olarak tahsil edilmemiş kısmı ertelenmiş giriş aidatı olarak birikimden indirilir.
Tahsil edilmeyen yıllara ait kesintinin hesaplanmasında ayrılma tarihinin ilgili takvim yılının ilk 6 ayında uygulanacak ABAÜ dikkate alınmaktadır.
Beşinci yılını dolduranlarda, ölüm veya maluliyet nedeniyle ya da emeklilik hakkını kullanarak ayrılanlardan ertelenmiş şekildeki giriş aidatı tahsil edilmez.
ABAÜ: Her sözleşme yılı için ilgili takvim yılının ilk 6 ayında uygulanacak Brüt Asgari Ücretin Aylık Tutarı
Bireysel emeklilik sistemindeki birikimleriniz sizin belirleyeceğiniz fonlara yönlendirilir. Dilerseniz hazır fon dağılımını seçebilir, dilerseniz de tercihinize göre plan dahilinde sunmuş olduğumuz fon dağılımları içinden tercih yapabilirsiniz.*
*Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş tarafından kurulan bireysel emeklilik yatırım fonları , Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş., K.T Portföy Yönetimi A.Ş., Qinvest Portföy Yönetimi A.Ş tarafından yönetilmektedir.
Sözleşme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sözleşme yılı bazında ;
1. yıl için 60 TL
2. yıl için 0 TL
3 yıl için 0 TL
4. yıl için 0 TL
5. yıl için 0 TL
tahsil edilecektir.
Planda tanımlı olan birikimden indirilecek kesinti tutarları mevzuatta belirtilen yıllık ve 5 yıllık kesinti üst limit tutarlarını aşmayacaktır.
- Sözleşme yılı içinde yapılacak olan kesinti tutarları mevzuatta belirtilen azami oranlarda uygulanacak olup birikimden alınacak YGK tutarına ilişkin olarak ;
- Birikimden yapılacak olan ilk kesinti, katkı payının fon alım işlemlerinin gerçekleşmesine müteakip sözleşmenin ilk yılı içerisinde birikimden indirilecektir. Müteakip yıllarda planda tanımlı olan kesinti tutarları ilgili sözleşme yılı içerisinde birikimden indirilecektir.
- Planda tanımlı olan birikimden alınacak kesintilerin hesaptaki birikimin sıfır Türk Lirası’nın altına düşmesine yol açacağı durumlarda, bu kesintinin, birikimin bu tutarın altına düşmesine yol açacak kısmı tahsil edilmez. Tahsil edilemeyen tutar kesintiye konu sözleşme yılı içerisinde müsait olduğu durumda tahsil edilecektir.
Bireysel emeklilik sisteminin denetim süreçleri son derece sağlam ve güvenlidir. Emeklilik şirketlerinin faaliyetleri T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenir. Yılda en az bir kez bağımsız dış denetim yaptırılması zorunlu olduğu gibi, fonların hesap ve işlemleri, üçer aylık dönemler itibariyle bağımsız dış denetime tabidir. Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenir.
Katılımcıların bireysel emeklilik hesapları, emeklik şirketlerinin mali bünyesinden bağımsız olarak Takasbank nezdinde saklanır. Emeklilik şirketlerinin iflas etmesi durumunda katılımcı Takasbank’ta saklanan birikimini bir diğer emeklilik şirketine aktararak sistemde kalmaya devam edebilir. Fon malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemez ve iflas masasına dâhil edilemez. Fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yılda en az bir kere denetimden geçer.
Devlet katkısı tutarına ilişkin üst sınır katılımcı bazında uygulanmaktadır. Aynı dönemde birden fazla sözleşmesine katkı payı ödeyen katılımcının ödediği toplam katkı payı tutarı için hesaplanan devlet katkısı tutarı, ilgili ayda sözleşme başına ödenen katkı payının ağırlığına göre sözleşmelerine dağıtılmaktadır. Bir takvim yılı içinde ödenen ve devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacak katkı payı tutarı, yıllık brüt asgari ücret kadardır.
Vergi mükellefi olsun olmasın katkı payı ödeyen herkes limit dahilinde devlet katkısından faydalanabilir.
Aralık Ayı Devlet Katkısı Hesabı
A Sözleşmesine Ödenen Katkı Payı Tutarı= 450 TL
B Sözleşmesine Ödenen Katkı Payı Tutarı= 150 TL
İlgili Takvim Yılı Kalan Limit (Devlet Katkısı)= 125 TL
A Sözleşmesi Devlet Katkısı Tutarı= 125*(450 TL/600 TL) = 93,75TL
B Sözleşmesi Devlet Katkısı Tutarı= 125* (150 TL/600 TL) = 31,25 TL
Yeni Güzel Katılım Bes Planı’na bugün katılın, %25 devlet katkısı ve Katılım Emeklilik güvencesiyle huzurlu bir geleceğe ilk adımınızı atın. Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi arayın.
Müşteri temsilcimizin size daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen bizimle aşağıdaki bilgileri paylaşınız.
Müşteri temsilcilerimiz hafta içi 09:00 - 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Görüşmeniz sonlandırıldı
Müşteri temsilcimiz ile yaptığınız görüşme ile ilgili memnuniyet düzeyinizi lütfen belirtiniz.
Değerlendirmeniz için teşekkür eder, hayırlı günler dileriz.